fbpx En norsk-engelsk ordbok for alle brukere | Clue Norge AS

Prøv Clue gratis

Clue er ordboken som dekker alt fra dagligtale til spesialisert fagspråk. Dette er ordboken for alle. Bruk den på jobb, skole, hjemme og på ferie.
Prøv Clue Premium, vi gir deg 20 oppslag gratis.

En norsk-engelsk ordbok for alle brukere

2. oktober 2015

Jeg er norskkorrespondent for avisen Norwegian American Weekly (papirutgaven, samt på nett: http://www.na-weekly.com) fra Seattle, i staten Washington, USA, og tjener for det meste til livets opphold med oversettelse. Derfor blir jeg ofte bedt om å anbefale en norsk-engelsk tospråklig ordbok. Jeg har de fleste av de klassiske bøkene på pulten min, inklusive bruktutgaven av Universitetsforlagets 25 år gamle prisbelønte Norsk Engelsk Ordbok av Einar Haugen (1906-1994), den berømte norsk-amerikanske lingvisten som nå minnes årlig med en forelesningsserie på Senter for flerspråklighet ved Universitetet i Oslo. Men jeg anbefaler vanligvis online ordbøker, ettersom de er tilgjengelige overalt og enkle i bruk. Jeg har forsøkt de fleste av de norsk-engelske ordbøkene som finnes i Norge. Min absolutte favoritt er Clue, utviklet av et norsk datafirma og første gang utgitt i 1987. Helt fra starten av har ordboken vært svært brukervennlig. En av de første redaktørene, Karin Lillehei, en norsk-amerikaner fra Seattle med PhD i lingvistikk, så behovet for dette. Gjennom sitt arbeid med FishBase, en internasjonal artsdatabase for fisk, forsto hun at Clue ikke bare skulle være enda et leksikografisk oppslagsverk, men snarere en praktisk tilnærming til ordene av folk som faktisk bruker dem. Denne tilnærmingen har de holdt på. Clue har en stab på åtte som redigerer, markedsfører og selger Clue-ordbøker. Gjennom nærmere 30 år har innholdet i ordbøkene blitt utvidet og oppdatert kontinuerlig i samarbeid med fagmiljøer og et omfattende nettverk av oversettere i mange land. I tillegg er navnet Clue strålende. Én ting er betydningen av clue, som er noe som fører til løsningen av et problem, en annen er at det motsatte på engelsk viser hvor nyttig den er. «Not have a clue» betyr at man ikke vet noe om en sak, og det tilsvarende adjektivet er clueless (uten [et] clue). Den foreløpig siste utgaven av Clue er tilgjengelig på 11 språk, og omfatter til sammen over sju millioner ord. Den inneholder alt fra dagligtale til spesialiserte fagord innen blant annet økonomi, jus, IT, medisin og mange tekniske fagområder. Clue er tilgjengelig for PC, Mac, nettbrett og mobil. Du kan prøve Clue ordbøker gratis i 15 dager, eller du kan kjøpe tilgang her. Kunder i andre land enn Norge må bestille ved å sende en e-post til info@clue.no. Husk følgende detaljer: For- og etternavn, e-postadresse, fakturaadresse, samt hvilke(t) språk du ønsker.

Share this:
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Image CAPTCHA