fbpx Akevitt | Clue Norge AS

Prøv Clue gratis

Clue er ordboken som dekker alt fra dagligtale til spesialisert fagspråk. Dette er ordboken for alle. Bruk den på jobb, skole, hjemme og på ferie.
Prøv Clue Premium, vi gir deg 20 oppslag gratis.

Akevitt

28. november 2019

Akevitt, eller «aquavit», er et ord som nå finnes i språk over hele verden.

Etymologien til ordet slik det defineres i ordbøker, har forbindelser til dansk og norsk, og spredningen av ordet tilskrives reiser. Hovedpersonene i denne historien er en dansk prest fra 1500-tallet, og en engelskmann fra 1800-tallet - begge bosatt i Norge.

Ingen vet når akevitt først ble drukket i Norge. Destillert alkoholholdig drikke kom til landet med kristendommen på 1000-tallet, så den første akevitten må ha dukket opp etter dette. Drikken er først omtalt som dansk import. Den 13. april 1531 sendte Eske Bille, den danske lorden til Bergenhus festning, en kasse akevitt med sin budbringer Jon Teiste til Olav Engelbrektsson. Han var den siste romersk-katolske erkebiskop i landet og bodde på Steinvikholmen slott ved Stjørdal. Et kort brev fulgte med kassen, og en beskrivelse av innholdet: nogit Watn som kallis aqua vite och hielper samme watn for alle haande kranckdom som ith menneske kandt haffue indvortes och udvortes («litt vann som kalles Aqua Vite og dette vannet hjelper mot alle sykdommer man kan ha, både innvortes og utvortes»).

Mer enn tre århundrer senere slo den engelske forretningsmannen Thomas Bennett (1814-1898) seg ned i daværende Christiania. I 1850 grunnla han Bennett Reisebureau, et av verdens første reisebyråer, som vokste til å bli en internasjonal kjede, og han gav også ut reisehåndbøker. I den 26. utgaven av Bennett’s Handbook for Travellers in Norway, som kom ut i London i 1890, introduserer forfatter Bennett akevitten for engelskmenn: «De som lider av halsbrann og dårlig fordøyelse anbefales å ta litt norsk ‘Akvavit’ - en slags brandy tilsmakt med karvefrø, som må drikkes uten å blandes med vann.»

I dag er populariteten til ekte norsk akevitt et sosialt fenomen over hele landet. Norske Akevitters Venner (NAV) ble grunnlagt den 16. desember 1999. Nettsiden deres finnes nå på fire språk (norsk, engelsk, tysk og spansk), og man finner aktive underavdelinger i 18 av landets 19 fylker. Disse NAV-vennene var muligens ukjente for de statlige avdelingene for arbeid og velferd, som slo sammen to avdelinger under forkortelsen NAV mer enn seks år senere - den 1. juli 2006. Det er kanskje usannsynlig at man skal blande dem sammen, men den som lager ordbøker bør likevel være svært nøye med å holde de to fra hverandre!

Share this:
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Image CAPTCHA