fbpx Ut av ordboken: Små og Small | Clue Norge AS

Prøv Clue gratis

Clue er ordboken som dekker alt fra dagligtale til spesialisert fagspråk. Dette er ordboken for alle. Bruk den på jobb, skole, hjemme og på ferie.
Prøv Clue Premium, vi gir deg 20 oppslag gratis.

Ut av ordboken: Små og Small

19. januar 2017

Det norske ordet små, og det tilsvarende engelske small, er kanskje små ord, men de har en stor forhistorie. Begge kommer av det norrøne smár. Ordene er veldig vanlige i våre dager, og finnes i mange sammenhenger. Kunnskapsforlagets Norsk Ordbok har fire betydninger av små som adjektiv og adverb, og over 100 varianter av små i sammensatte ord. Clue Norsk-Engelsk ordbok har 210 sammensatte ord som begynner på små. The Complete Oxford Dictionary lister opp 36 definisjoner av small – som adjektiv, adverb og substantiv. I tillegg brukes ordet small på engelsk som etternavn. Denne kategorien navn beskrev opprinnelig fysiske attributter; en person som het Small, kunne man regne med ikke var stor. Fra føydaltiden i Europa, rundt det 12. århundre, ble etternavn arvelige, og etter dette gikk mye av den beskrivende verdien tapt. I Skottland var det mange familier som het Small, og hver av dem hadde sitt eget familievåpen, slik som det på bildet her. Det ligger mer bak språkutviklingen til ordet smár enn at ord som i dag er alminnelige i to språk stammer fra det samme opprinnelige ordet. Det er nemlig sannsynlig at det norrøne ordet er en variant av det gammelfrisiske ordet smel, og friserne kom før vikingene i europeisk historie. Dette gir i sin tur anledning til å spekulere i et aldeles nytt syn på europeisk historie, slik det journalist og forfatter Michael Pye reflekterer over i en ny bok: «The Edge of the World: How the North Sea Made Us Who We Are» (London, 2014). Hvis Pye har rett – og det er mye som tyder på det når man leser denne meget velskrevne boken, som er spekket med referanser – så kan Nordsjøen konkurrere med Middelhavet om opphavet til den europeiske sivilisasjons vugge. Romerrikets fall la slett ikke landene i nord øde. Tvert imot var det først friserne, deretter vikingene og så de hanseatiske handelsmenn som la vilkårene for det moderne Europa. Kan det være at språkhistorien til de to små ordene – små og small – kan ses på som en sidehenvisning til den historiske utviklingen, som ørsmå brikker i en større sammenheng?

Share this:
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Image CAPTCHA