fbpx Bjørnedyr | Clue Norge AS

Prøv Clue gratis

Clue er ordboken som dekker alt fra dagligtale til spesialisert fagspråk. Dette er ordboken for alle. Bruk den på jobb, skole, hjemme og på ferie.
Prøv Clue Premium, vi gir deg 20 oppslag gratis.

Bjørnedyr

20. juni 2016

Bjørnedyret er muligens Norges minst kjente dyr. Ordet bjørnedyr er ikke med i de nåværende utgavene av verken Norsk Ordbok (Kunnskapsforlaget), Stor Engelsk Ordbok, Norsk-Engelsk (Kirkeby Forlag), Norsk Engelsk Ordbok (Einar Haugen, Universitetsforlaget) eller Clue (versjon 10; på listen, men ikke definert eller oversatt)*. Det er diskutabelt om denne leksikografiske anonymiteten er rettferdig. Bjørnedyret studeres flittig av vitenskapsmenn, og har figurert i flere populære vitenskapelige artikler, nå sist i Aktuelt /  Forskning, Morgenbladet, nr. 6, 12.-18. februar 2016. Det kan være et av verdens mest tallrike dyr; til nå er rundt 1150 arter av dyret kjent og katalogisert i zoologiske oppslagsverk. Denne underlige situasjonen har kanskje oppstått fordi bjørnedyr også er et av verdens aller minste dyr. De største eksemplarene kan være oppimot 1,5 mm, de minste er mindre enn 0,1 mm. I dyrets naturlige tilholdssteder i ferskvanns- og havsedimenter, kan det være så mange som 25 000 dyr pr. liter. Detaljerte bilder av bjørnedyr kan bare tas med elektronmikroskop. Bjørnedyret ble først oppdaget av den tyske zoologen Johann August Ephraim Goeze (1731-1793) fra Aschersleben i Sachsen-Anhalt. Han kalte den for kleiner Wasserbär, fordi dens klossete gange og fire par stutte bein minnet litt om en bjørn. Ordrett betyr det «liten vannbjørn», og er opprinnelsen til det norske ordet bjørnedyr, og også navnet water bear på engelsk. I 1776 gav den italienske biologen Lazzaro Spallanzani (1729-1799) dyret tilleggsnavnet Tardigrada, som betyr «saktegjenger». Det er også en god beskrivelse, og har blitt den vitenskapelige betegnelsen. I dag blir bjørnedyret studert viden om, delvis fordi den finnes overalt – i vidt forskjellige miljøer. Fra 6000 meter over havet i Himalaya, til 4000 meter under havoverflaten. Fra polområdene til ekvator. Minst like viktig er det at bjørnedyr kan bære på noe av hemmeligheten til overlevelse, ettersom de kan tåle temperaturer opp til 151° og ned til iskalde -253°. De kan overleve høye doser med radioaktivitet, og de kan gå i dvale i så lenge som 10 år. Både leksikografisk og vitenskapelig vil vi nok snart høre mer om bjørnedyr. * Redaksjonell merknad: Ordet vil være å finne med definisjon i neste versjon av Clue norsk-engelsk ordbok: Bjørnedyr > water bear, tardigrada.

Share this:
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Image CAPTCHA