fbpx Ut av ordboken: Den utrolige spredningen av det norske ordet «lemen» til andre språk | Clue Norge AS

Prøv Clue gratis

Clue er ordboken som dekker alt fra dagligtale til spesialisert fagspråk. Dette er ordboken for alle. Bruk den på jobb, skole, hjemme og på ferie.
Prøv Clue Premium, vi gir deg 20 oppslag gratis.

Ut av ordboken: Den utrolige spredningen av det norske ordet «lemen» til andre språk

2. oktober 2015

Ordet lemming på engelsk kommer fra det eldre norske ordet lemende, som i sin tur kommer fra det gammelnorske lómundr, av ukjent opprinnelse. Tospråklige ordbøker viser at ordet har hatt en utrolig spredning. I dag brukes det samme ordet på tysk og fransk. Lemming ble først brukt på engelsk i 1607, i «The History of Four-footed Beasts» av den engelske geistlige forfatteren Edward Topsell (1572-1625). Topsell skal ha vært full av beundring for lemen, som kan opptre i enorme flokker. Han skriver at «There are certaine little Foure-footed beastes called Lemmar, or Lemmus, which in tempestuous and rainy weather, do seeme to fall downe from the cloudes.» [Det finnes noen firbente dyr kalt Lemmar, eller Lemmus, som i storm og regnvær later til å falle fra skyene.] Denne beskrivelsen var ikke enestående. Teorien om at lemen falt ned fra himmelen i stormvær hadde blitt fremsatt av geografen Jacob Zeigler fra Strasbourg på 1530-tallet. Naturligvis tok geografen Zeigler aldeles feil i sin teori om oppførselen til dyrearten. Midt på 1900-tallet beviste den svenske botaniker og zoolog Carl von Linné at lemen bare var en ny type liten gnagerart. Ikke desto mindre vedvarte ulike teorier om lemen godt inn i det 20. århundre, slik som for eksempel myten om at de ofte begikk kollektivt selvmord. Lemen er ikke suicidale, men kombinasjonen av en varierende bestand og at deres hang til å forflytte seg i store grupper noen ganger kunne være farefull, ledet til disse teoriene. Dette og andre av artens atferdstrekk har nylig vært tatt opp i en vitenskapelig studie fra Norge, publisert i 2002 av Det norske videnskaps-akademi; The lemming cycle, av Nils Christian Stenseth (nedlastbar i PDF), i CAS Jubilee Booklet, 1992-2002, Advanced Study in a Norwegian Context, Oslo, 2002, Institutt for avansert forskning ved Det norske videnskaps-akademi, ISBN 82-996367-0-1. * Fra en artikkel i Norwegian American Weekly (Seattle, USA) Har du bruk for ordbøker på nett? Prøv Norges mest brukte ordbok!

Share this:
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Image CAPTCHA