fbpx Dikt av Wergeland styrker førerkortsikkerheten | Clue Norge AS

Prøv Clue gratis

Clue er ordboken som dekker alt fra dagligtale til spesialisert fagspråk. Dette er ordboken for alle. Bruk den på jobb, skole, hjemme og på ferie.
Prøv Clue Premium, vi gir deg 20 oppslag gratis.

Dikt av Wergeland styrker førerkortsikkerheten

19. februar 2016

  DrivingLicenseFront             

Forfalskning er blant de eldste - og takket være moderne teknologi - sannsynligvis blant de mest varierte og utspekulerte lovbruddene i kategorien ikke-voldelig kriminalitet. Derfor er det i dag helt vanlig å benytte hologram, ultrafilolett skrift og andre tiltak mot forfalskning på pengesedler og verdipapirer, og ikke minst på kredittkort og førerkort som også fungerer som legitimasjon. Norske førerkort følger nå internasjonale EU/EØS-pålegg om tiltak mot forfalskning. For nærmere informasjon, se Nytt norsk førerkort fra 19. januar 2013, utgitt av Staten Vegvesen og tilgjengelig gratis på http://www.vegvesen.no/_attachment/493459/binary/801365?fast_title=Nytt+f%C3%B8rerkort+brosjyre+-+norsk_21062013.pdf Følgelig har norske tiltak mot forfalskning rent teknisk mye til felles med de som anvendes i andre europeiske land. Men kulturelt sett er det særlig ett norsk tiltak som stiller seg ut. Nederst til høyre på baksiden av et førerkort i plast, på størrelse med et kredittkort, står det et utdrag av de tre første strofene av Wergelands Smaaguttenes Nationalsang, preget i bølgende linjer i små bokstaver så vidt synlige med det blotte øye. Diktet ble først utgitt i 1841 i bladet For Arbeiderklassen. Det har seks strofer, hvor den første lyder:

Vi ere en Nation vi med, vi Smaa, en alen lange: et Fædreland vi frydes ved; og Vi Vi ere mange. Vort Hjerte veed, vort Øje seer, hvor godt og vakkert Norge er, vor Tunge kan en Sang blandt fleer af Norges Æressange.

Smaaguttenes Nationalsang er det tredje diktet som dukker opp på norske førerkort. Det første var Mellom bakkar og berg av Ivar Aasen på den første serien med EU/EØS-tilpassete plastførerkort utstedt mellom 1998 og 2001. Det andre var en sang av den samiske sangerinnen Irene Pettersen, Dološ muittut (Barndomsminner), på den neste serien utstedt mellom 2002 og 2012. Det foreligger ingen forskning på feltet, men denne skribenten vil vedde på at Norge er alene om å bruke en barnesang til å beskytte førerkort mot forfalskning.

Share this:
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Image CAPTCHA